Parke Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yaşam alanlarınızın havasını belirleyen en önemli ögelerden biri parkedir. Mekân dekorasyonlarında, değişimin başladığı ilk yer olarak görülür. Parkeler; şekilleri, dokuları, renkleri gibi birçok detayda birbirlerinden ayrışırlar. Parkeler, çok uzun yıllar kullanıldığı için seçimi dikkatli yapmak gerekiyor. Bu yüzden, “parke seçerken nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevabını bu yazımızda işleyeceğiz.

Doğru parke seçimi, ev dekorasyonuna çok farklı bir hava katar. Ayrıca, kullanım rahatlığı sayesinde evde, ofiste, mağazalarda ve otellerde sıklıkla tercih edilir. Parkelerin, yüzeyleri çizilmeye, neme, suya ve darbelere dayanıklıdır. Uzun seneler hiçbir problem yaşanmadan kullanılabilir. Diğer döşeme alternatiflerine göre çok fazla tercih edilen parkeler, farklı tasarımlarıyla karar vermenizi zorlaştırabilir.

DesignFloor’un en doğru parke seçimi aracıyla, yaşam alanınıza en uygun parkeyi bulabilirsiniz. Mekân, duvar boyası ve dekorasyon tercihinizi seçtikten sonra siz de uygulamak istediğiniz alan için en uygun parkeyi bulabilirsiniz. Size göre olan modelleri sıralayan bu araçta, parkeleri inceleyebilir dilerseniz teklif alabilirsiniz.

Parke Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parke Rengi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mekânın Büyüklüğüne Göre Seçim Yapın.

Parke seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, mekânın büyüklüğüdür. Açmak gerekirse, parke düşündüğünüz mekânın alanı darsa ve çok ışık almıyorsa, açık renkli parkeler mekânın daha aydınlık ve geniş durmasını sağlayabilir. Bunun dışında; aydınlık, güneş alan ve geniş bir mekânınız varsa koyu renkli parkeler kullanmanızda bir sakınca yoktur. Hatta, koyu renk parke döşediğiniz alanı daha klasik göstererek, havasını değiştirebilir.

Parke Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Mekânda Yaratmak İstediğiniz Etkiyi Göz Önüne Alın.

Parke düşündüğünüz alanda nasıl bir etki yaratmak istiyorsunuz? Birçok dekorasyon akımında, parkelerle eve bir etki yaratılır. Klasik bir görüntü oluşturmak istiyorsanız bir de mobilyalarınız antika ögeler barındırıyorsa koyu tonlara sahip bir parke ile istediğiniz görüntüyü oluşturabilirsiniz. Daha minimalist bir görüntü için açık tonlar, daha nostaljik bir görüntü için ise eskitme parkeler doğru tercih olacaktır.

  • Evdeki Baskın Renklerine Göre Tercih Yapın.

Mobilyalarınız, duvarlarınız, perdeleriniz veya kapınızda hangi tonların baskın olduğuna dikkat etmenizde fayda vardır. En fazla 3 renk üzerinde yoğunlaşırsanız daha homojen bir görüntü elde edebilirsiniz. Bu sayede, mekanınız daha şık duracaktır.

Parke Seçiminde Baskın Renk Etkisi

  • Kullanacağınız Mekânı Tanıyın.

Yumuşak dokulu bir ağaç çeşidinden üretilmiş olan parkeler, eviniz için doğru tercih olacaktır. Bunun sebebi, adım attığınızda konforlu bir his yaratmasıdır. Bunun dışında mağaza, ofis gibi sürekli ayakkabı ile basılan ve insan sirkülasyonunun yoğun olduğu mekânlarda daha sert ve rijjit ağaç türlerinden üretilmiş olan parkeleri tercih edebilirsiniz. Böylece yüksek dayanıklı olan parkelerinizin aynı zamanda ağacın doğa yapısından gelen deseni ve rengiyle büyüleyici bir görüntü oluşturur.

Tonlarına Göre Parkeler

Koyu Tonlu Parkeler

Koyu renk parkeler, mekânlarımda ahşabın zamansız şıklığıyla, mükemmel tasarımlar yapmanıza yardımcı olur. Koyu renkli parkeleri oturma odasında tercih ediyorsanız, beyaz tonlarında duvarlar tercih edebilirsiniz. İskandinav stili dekorasyonlarda gördüğümüz bu kontrast ikili, iç mekân bitkileriyle daha farklı bir boyuta taşınıyor. Temizlik konusunda akıllarda soru işareti yaratsa da koyu tonlu parkeler, mekanınızın havasını değiştirecektir.

Parke Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Açık Tonlu Parkeler

Açık renk parkeler yaşam alanlarınızı daha aydınlık gösterir. Bu yüzden dar mekânlarda rengi ve dokusuyla doğru parkeyi seçmelisiniz. Yaşam alanınızı daha geniş göstermek için mobilya tercihlerinizi de çok koyu tonlarda seçmemelisiniz. Bunun yanında eviniz için hol zemininizi de açık tonlarda seçerseniz, şık bir illüzyon yaratarak çok daha ferah durmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında açık tonlu parkeler, kiri ve tozu hemen belli etmezler. Bu yüzden de çok tercih edilen renk tonlarındandır.

Gri Tonlu Parkeler

Minimalist dekorasyon akımlarının vazgeçilmez ahşap desenli gri tonlu parkeleri, koyu renkli mobilyalarla birleştirip istediğiniz kontrastı yakalayabilirsiniz. Bunun yanında aynı renk mobilyalar kullanarak farklı bir boyut katabilirsiniz. Gri parkelerle aradığınız minimalist ve havalı görüntüyü yakalayabilirsiniz. 

Parke Seçiminde Renk Uyumu

Parlak Parkeler

Doğal ışığı yüzeyinde tüm zarafetiyle yansıtan parlak parkeler, uygulandığı mekânlardaki renk varyasyonlarını arttırıyor. Yelpazesinde bulundurduğu canlı renk skalasındaki ürünler ve DesignFloor’un yenilikçi çizgisi ile kendi kimliğine sahip iç mekânlar oluşturuyor. Bu sayede iç mekânın tasarımsal izini zeminde sürdürürken ahşap dokusunun cezbedici görünümüne sahip olmak da mümkün. Parlak Parke ile güneş ışığı mekânın tümüne yayılıyor, tasarımda yer alan renkler odanın tümünde bir ahenk içinde yansıtılıyor. Parlak yüzeylerin yarattığı yansımalar ve farklı renk karşılaşmalarıyla da dinamik ve hareketli zeminlere sahip mekanlar elde etmek mümkün. Hem koyu hem de açık tonlara sahip olan parlak parkeler, çok talep görüyor. 

Estetik, işlevsel, dayanıklı ve uzun ömürlü zeminler için https://designfloor.com.tr/ ziyaret edebilir, parkeyi uygulayacağınız odanızı, odanızın rengini, odanızdaki mobilya tarzını seçerek size uygun renk ve desen önerilerimizi parke seçimi aracımızdan görebilirsiniz.

 

DİĞER BLOG YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

DF Moodboard

DesignFloor Moodboard'ları ile
tasarımlarınıza ilham
kaynağı oluyoruz.

Parkelerimiz ile
kurguladığımız
moodboard
tasarımlarımızı
inceleyin

İNCELE

DF Fikirler

Tasarımınıza ilham verecek
DesignFloor konseptlerini inceleyin

Tasarımınıza
ilham verecek
DesignFloor
konseptlerini
inceleyin

İNCELE
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
ABONE OL
DF Bayilik Sistemi

DF Bayilik Sistemi

DesignFloor marka
eliçiliğini üstlenerek,
bayimiz olmak ister misiniz?

BAŞVURU
Bizi Takip Edin!

Bizi Takip Edin!

İlgi çekici içerikler ve
güncellemeler için bizi takip edin!

DF İletişim

DF İletişim

Sizden haber almak için
sabırsızlanıyoruz!

BİZE ULAŞIN
DesignFloor Logo
Aslan Yapı Logo