Laminat Parke Nedir?

Parke, yer döşemesinde kullanılan yöntemlerin en eskilerinden biridir. Bir mekanı kullanıma uygun hale getirmek için yapılacak ilk adımlardan biri genellikle yeri parke yapmaktır. Bu yazımızda size laminat parkenin özelliklerinden bahsederek laminat parke hakkında genel bir bilgi vereceğiz.

Laminat Parkenin Tarihçesi

Laminat parke ilk olarak 1977 yıllarından İşveç’te geliştirilmeye başlanmıştır. Pazara çıkışı ise 1980 yıllarında olmuştur. Parkenin bu yeni çeşidi İsveç’ten diğer Avrupa ülkelerine de hızla yayılmıştır. Bugüne kadar da bileşimi iyileştirilerek çok kaliteli bir hale getirilmiştir.

Laminat Parkenin Özellikleri

Kalınlıkları genellikle 6mm ve 12mm arasında arasındadır. Laminat parke, sıkıştırılmış talaşın üzerine reçine emdirilmesiyle elde edilen kağıt baskıya denir. Üzerine baskı yapıldığı için laminat parke doğal malzeme sayılmaz, farklı farklı desen ve renkleri vardır. Laminat parke arasında doğal ağaç kullanılmaz. Onun yerine MDF ya da HDF kullanılır. Laminat parkenin çok yaygın kullanılmasının sebebi masif parke gibi vernik istememişi ve maliyetinin düşük olabilmesidir. Laminat parkenin kolay kolay çizilmemek, sigara izmaritinin ateşi gibi sıcaklıklara dayanaklı olmak gibi avantajarı vardır. Ayrıca laminat parkenin rengi güneş ışığı yüzünden solmaz. Laminat parkenin kalitesi de çeşitli etmenlere göre değişebilir; çin malı laminat parkeler diğerleri kadar dayanıklı olmayabilir. Laminat parke ıslak zeminde kullanmaya uygun değildir.

Laminat Parkenin Katmanları

Laminat parke genellikle üç katmadan oluşur. Laminatın ilk yani taban katmanı, tabanın da altındaki, yapının stabilitesini kuvvetendiren ve bir nem bariyeri olarak görev gören su geçirmeyen bir katmandır. Orta katman ise daha kalın ve ahşap kompozit bir tabandır. Laminat parkeyi oluşturan en üst katman ise, üretim sürecine bağlı olarak birden fazla katmandan da oluşabilir. Bu aşınma yüzeyidir ve dekoratif işleve sahip bir katmandır. Yüzey katmanı ayrıca yüzeyi sert ve dayanıklı bir hale getirmek için özel hazırlanan yapay reçine ile işlem gören selülozla kaplanır. 

MDF ve HDF Nedir?

MDF lif levhalardan orta yoğunlukta olanlarının yüksek ısı ve basınç uygulanarak reçine tutkal ya da mum ile oluşan levhadır. HDF ise lif levhalardan yüksek yoğunlukta olanların aynı şekilde yüksek ve basınç işlemine tabi tutulması ve reçine tutkal ya da mum kullanılması ile oluşturulan levhadır. DesignFloor fiyat performans olarak tercih ettiğinizde sizi pişman etmeyecek kaliteli parke seçenekleri sunan bir adrestir. Linkten sayfamıza gitmeyi unutmayın.

DİĞER BLOG YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

DF Moodboard

DesignFloor Moodboard'ları ile
tasarımlarınıza ilham
kaynağı oluyoruz.

Parkelerimiz ile
kurguladığımız
moodboard
tasarımlarımızı
inceleyin

İNCELE

DF Fikirler

Tasarımınıza ilham verecek
DesignFloor konseptlerini inceleyin

Tasarımınıza
ilham verecek
DesignFloor
konseptlerini
inceleyin

İNCELE
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
ABONE OL
DF Bayilik Sistemi

DF Bayilik Sistemi

DesignFloor marka
eliçiliğini üstlenerek,
bayimiz olmak ister misiniz?

BAŞVURU
Bizi Takip Edin!

Bizi Takip Edin!

İlgi çekici içerikler ve
güncellemeler için bizi takip edin!

DF İletişim

DF İletişim

Sizden haber almak için
sabırsızlanıyoruz!

BİZE ULAŞIN
DesignFloor Logo
Aslan Yapı Logo