Robotik Montaj ile Yapılan BUGA Ahşap Pavilyonu

Almanya’nın Heilbronn şehrinde bulunan BUGA Fiber Pavilyonu, öncü bir mimari cazibe merkezi olarak hizmet veren bir başka geçici yapıdır. Hesaplamalı Tasarım ve İnşaat Enstitüsü (ICD) ve Yapı Strüktürü ve Yapısal Tasarım Enstitüsü (ITKE) tarafından tasarlanan “BUGA Ahşap Pavilyonu”, dijital kereste yapımına yeni yaklaşımlar araştıran parçalı bir ahşap kabuğa sahiptir. 

BUGA Fiber Pavilyonu

Kullanılan malzemelerin korunması, neredeyse on yıldır ICD ve ITKE tarafından incelenen deniz kestanelerinin plaka iskeletinde bulunan biyolojik ilkelere dayanıyor. Projenin bir parçası olarak, pavilyonun 376 ısmarlama içi boş ahşap parçalarının otomatik montajı ve frezelenmesi için bir robotik üretim platformu geliştirildi. Tüm segmentlerin üç boyutlu bir bulmaca gibi bir araya gelmesini sağlayan bir süreç sonucunda elde edilen ahşap çatı, etkinlikler ve konserler için geniş bir alan yaratan, toplam 30 metreyi kapsayan bir saçak işlevi görüyor.BUGA Fiber Pavilyonu İç Mekan

Malzeme tüketimini ve ağırlığını en aza indirgemek için, her ahşap segmenti, üstte ve altta bir kenar kiriş halkasını döşeyen iki ince plakadan ve poligonal formlara sahip büyük ölçekli içi boş ahşap kutular oluşturur. Alt plaka, ayırt edici bir mimari özellik oluşturan ve montaj sırasında gizli bağlantılara erişim sağlayan büyük bir açıklık içerir. Birleştirilmiş durumda, kabuk, etkileyici çift kavisli geometrisi ile form-aktif bir yapı olarak çalışıyor. 

BUGA Fiber Pavilyonu cephe detayı

Her ısmarlama kabuk segmenti, robotik olarak monte edilmiştir. Bu, önceden biçimlendirilmiş ahşap plakaların ve kirişlerin yerleştirilmesini, kayın tırnaklarıyla geçici olarak sabitlenmesini ve plaka ile kiriş arasındaki yapısal tutkal eklemi için kontrollü uygulamayı içermektedir. Karmaşık parmak eklemleri ve açıklıklar daha sonra segmentlere işlenmektedir. Tüm süreç, 2 milyon özel Robotik kod satırı tarafından kontrol edilen tam otomatik bir iş akışında gerçekleşmiştir. Ortalama olarak, segment başına montaj süresi 8 dakikadır ve yüksek hassasiyetli frezeleme 20-40 dakika daha sürmektedir. 

BUGA Fiber Pavilyonu Dış Görünüş

Prefabrik kabuk segmentleri, genellikle gerekli geniş iskele veya kalıp olmaksızın, iki zanaatkardan oluşan bir ekip tarafından sadece 10 iş günü içinde toplanmıştır. Tüm parçaları çıkarılabilir cıvatalarla bağladıktan sonra, su yalıtımı sağlamak için köşkün üzerine 8 şerit halinde bir EPDM folyo tabakası montajı yapılmıştır. Ayrıca, işlenmemiş karaçam cephe plakaları, pavilyonun dış kaplamasını sağlıyor. 

 

 

“BUGA Fiber Pavilyonu” bütün bu özellikleri ile tasarımlarda ahşabın konumunu yeniden belirliyor.

 

BUGA Fiber Pavilyonu peyzaj

Photo Credits : Image © ICD/ITKE University of Stuttgart 

DİĞER BLOG YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

DF Moodboard

DesignFloor Moodboard'ları ile
tasarımlarınıza ilham
kaynağı oluyoruz.

Parkelerimiz ile
kurguladığımız
moodboard
tasarımlarımızı
inceleyin

İNCELE

DF Fikirler

Tasarımınıza ilham verecek
DesignFloor konseptlerini inceleyin

Tasarımınıza
ilham verecek
DesignFloor
konseptlerini
inceleyin

İNCELE
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
ABONE OL
DF Bayilik Sistemi

DF Bayilik Sistemi

DesignFloor marka
eliçiliğini üstlenerek,
bayimiz olmak ister misiniz?

BAŞVURU
Bizi Takip Edin!

Bizi Takip Edin!

İlgi çekici içerikler ve
güncellemeler için bizi takip edin!

DF İletişim

DF İletişim

Sizden haber almak için
sabırsızlanıyoruz!

BİZE ULAŞIN
DesignFloor Logo
Aslan Yapı Logo