Ahşap ve Doğal Malzemenin İyileştirici Etkisi: Maggie's Kanser Bakım Merkezi

Londra merkezli tasarım stüdyosu dRMM tarafından tasarlanan Oldham İngiltere’de yer alan Maggie’s Kanser Bakım Merkezi, dalgalı cam cephelere sahip iç avlusu, ahşap strüktürü ve botanik öğeleri ile dikkat çekiyor. 

Yapının büyük bölümünün kaplamasındaki malzeme tercihi olan lale ağacı odunu, hastaların deneyimine olumlu etki yaratacak çağrışımlar oluşturmak ve doğal bir atmosfer elde etmek için kullanıldı.

Maggie’s Kanser Bakım Merkezi dış görünüşStüdyonun direktörü Alex de Rijke malzeme tercihleri ile ilgili şunları söylüyor: “Ahşabın olduğu yerde umut var. İnsanlık, boyut, sıcaklık ve doğanın karbonu absorbe etmek için kurduğu akıllı bir plan var… Ahşap zehirsiz, çok yönlü, şefkatli ve anti-kanserojen bir materyal. İnsanlar ahşabı seviyor, çelik ve beton ise endüstrinin temel gereksinimi…” Maggie’s Kanser Bakım Merkezi platform altındaki peyzaj alanıBinanın merkezinde uzun boylu ağaçlar ve bitkiler, iç mekanın formunu dalgalanarak takip eden cam cepheli avlu boyunca yükseliyor.

Maggie’s Kanser Bakım Merkezi cam cepheli iç avlu

Maggie’s Kanser Bakım Merkezi cam cepheli iç avluTasarımda çapraz lamine edilmiş ahşap tercih eden Rijke şunları söylüyor: “Yapı tasarımı kasti olarak formdan ziyade içerik ile alakalıdır. İyi yapılmış, dikkatle oranlanmış, basit bir sürprizler kutucuğudur.” Maggie’s Kanser Bakım Merkezi cam cepheli iç avlu“Doğa ve gün ışığı - aşağıdaki yerin ve yukarıdaki gökyüzünün manzarası - iç mekana beklenmedik derecede güçlü bir biçimde dahil edildi; büyük, içinde bir ağaç büyüyen geniş, asimetrik bir delik, yapının merkezini bir boşluk ile tayin etti.”

Maggie’s Kanser Bakım Merkezi ağaçlar ve iç avlu Bakım Merkezi, 20 adet çapraz lamine edilmiş Amerikan lale ağacı odunundan elde edilen prefabrike paneller ile inşa edildi. Bu yapıda kullanılan lale ağacı odunu, malzemenin kendine has dayanımı ve hafifliği ile birlikte sürdürülebilir ve bütüncül yapısı nedeni ile tercih edildi.

Maggie’s Kanser Bakım Merkezinin balkonunda insanlar oturuyor
Avlu etrafına inşa edilen patikanın üzeri sarı tonlardaki laminat zemin kaplaması ile kaplandı. Ahşap strüktürlü iç mekanın avluya bakan bölümünde ise hastaların dış mekandaki ağaç ve bitkileri izleyerek oturabileceği alanlar kurgulandı.

İnce ahşap şeritler, iç mekan tavanlarında da kendini gösteriyor. Avlunun doğal atmosferi ile birleştiğinde bu tavanlar, hastalar için zarif ve davetkar bir atmosfer sağlıyor. 

“Kemoterapinin yan etkilerinden biri de ellerde ve ayaklarda aşırı hassasiyet” diyor Rijke. “Dolayısıyla bu projedeki ahşap kullanımının bir sebebi de malzemenin yumuşak dokunma hissiyatı oldu.”

“Ancak bu bakım merkezindeki ahşap kullanımı aslında hastane mimarisinin normlarını tersine döndürecek daha büyük bir tasarım icadının bir parçası. Çünkü klinik enstitüsyonlar ve yönetim prosedürleri hastaların motivasyonunu ve ruh sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.”

Kaynak: dezeen

DİĞER BLOG YAZILARI İÇİN TIKLAYINIZ

DF Moodboard

DesignFloor Moodboard'ları ile
tasarımlarınıza ilham
kaynağı oluyoruz.

Parkelerimiz ile
kurguladığımız
moodboard
tasarımlarımızı
inceleyin

İNCELE

DF Fikirler

Tasarımınıza ilham verecek
DesignFloor konseptlerini inceleyin

Tasarımınıza
ilham verecek
DesignFloor
konseptlerini
inceleyin

İNCELE
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
DF Bülten'e abone olun, sektör ve tasarım gündeminden ilk siz haberdar olun.
ABONE OL
DF Bayilik Sistemi

DF Bayilik Sistemi

DesignFloor marka
eliçiliğini üstlenerek,
bayimiz olmak ister misiniz?

BAŞVURU
Bizi Takip Edin!

Bizi Takip Edin!

İlgi çekici içerikler ve
güncellemeler için bizi takip edin!

DF İletişim

DF İletişim

Sizden haber almak için
sabırsızlanıyoruz!

BİZE ULAŞIN
DesignFloor Logo
Aslan Yapı Logo